Jako, że zostało mi z wczoraj sporo dyni, to dziś kolejny kulinarny post. W roli głównej oczywiście dynia, wykorzystana na 2 sposoby. Zrobiłam dżem z dodatkiem jabłek i pomarańczy, a małą pomarańczową dyńkę zamarynowałam. Godziny od 12 do 16 spędziłam w kuchni, więc z czystym sumieniem uciekam poleżeć w wannie z jakąś mazią na twarzy :) A no i trochę zgłodniałam przy tej dyni, to już po wszystkim zrobiłam taką na szybko warstwową sałatkę z tuńczyka.
Wczorajsza dynia z wanilią okazała się hitem;)
Przepis na dżem z dyni z jabłkami i pomarańczą + fotorelacja:
Dynia- moja miała ok 1,5kg
Kilka jabłek- nie napiszę 40 dag czy 50 bo ja dodałam tyle ile chciałam :)
2 pomarańcze + skórka z jednej
Trochę cynamonu, imbiru i cukru waniliowego
40 dag cukru
Dynię kroimy w kostki, podobnie jabłko o pomarańcze. Wrzucamy na patelnię dynię z jabłkiem, jak zrobią się miękkie dorzucamy pomarańcze. Wszystkie owoce potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków, bo chciałam zachować małe kawałki. Jak ktoś woli gładką masę to blenderujemy. Do papki wrzucamy resztę składników i smażymy, aż woda odparuje i dżem zgęstnieje. I gotowe :)
Smacznego.
Ah i marynata...5szklanek wody, szklanka octu, kilkanaście goździków, trochę cynamonu, 3 szklanki cukru, cukier waniliowy. Zalewę zagotowujemy, wrzucamy do niej pokrojona w kostkę dynię (2,5kg), i na małym ogniu gotujemy, czekając aż dynia zmięknie, ale nie rozgotuje się. Następnie dynię przekładamy do słoików, zalewamy zalewą (ale oczyszczoną z goździków), słoiczek odwracamy do góry denkiem i czekamy, aż wystygnie. O wyparzaniu słoików chyba nie muszę pisać ;)
u mnie dziś po południu miasto zalała mgła
mam ochotę na Twoje smakołyki:)
OdpowiedzUsuńMnie tez naszla ochota :) ta salatka z tunczyka zwlaszcza mnie bardzo zainteresowala :)
OdpowiedzUsuńolasia nic prostszego ;)
OdpowiedzUsuńMnie też ślinka pociekła:D I na dyniowe przysmaki i na sałatkę z tuńczyka-uwielbiam tuńczyka swoją drogą:)
OdpowiedzUsuń